Telefoanele de gaming își iau cu grație avânt spre uitare

de: George Stanciu
26 07. 2018

Telefoanele de gaming ar putea fi noua nișă pe care s-o exploateze producătorii. Mai degrabă ar putea fi vorba de o nișă inutilă la care vom privi poate amuzați peste câțiva ani.

[related]

Telefoanele au ajuns să aibă specificații cu mult peste cele pe care le aveau primele noastre PC-uri. Aveam un calculator cu 256 MB de memorie RAM pe vremuri, iar acum am un smartphone cu 6 GB de memorie.

Are și mai mult spațiu de stocare decât aveam pe primul HDD, iar comparațiile pot continua. Pe scurt, dreptunghiurile subțiri, cu sticlă strălucitoare și metal rece la exterior, sunt adevărați monștri la interior. În condiții optime, poți chiar să te lipsești complet de un PC și să-ți faci treaba cu un telefon.

Smartphone-urile de top au, evident, specificațiile cele mai bune la cam toate capitolele.

Ecrane de calitate, maximum posibil de RAM, cele mai rapide procesoare, camere foto care scot fotografii impecabile: flagship-urile se învârt într-un cerc în care specificațiile nu mai contează, ci brandul pe care vrei să-l afișezi. Iar într-o asemenea mare difuză de telefoane cam la fel de bune, apar unele care vor să fie și mai bune, dac ești dispus să scoți bani buni din buzunar.

Dreptunghi anost sau kitsch ieftin?

Telefonul de gaming de la Razer.

Razer a venit pe piață cu un dreptunghi negru, care mai are puțin și te zgârie cu muchiile. Din fericire, cineva i-a îndrumat pe designeri în direcția potrivită și le-a spus să nu adauge milioanele de beculețe colorate de care ai parte pe mauși, tastaturi sau căști ale aceluiași brand. Dar telefonul tot nu e frumos. Unde mai pui că deja e și depășit prin prisma procesorului, care nu mai e ultima fiță de pe piață.

Telefonul e disponibil în România, dar nu cunosc pe nimeni care măcar să cunoască pe cineva care și-a cumpărat un asemenea smartphone.

Xiaomi a răspuns și a creat Black Shark, un telefon care nu-mi trezește vreun sentiment plăcut când îi văd partea din spate. E urât și pare kitschos, dar măcar are un preț mai bun, de vreo 2.500 de lei, asta dacă ești dispus să scoți și banii ăștia pentru un telefon pe care poate nu l-ai afișa ostentativ pentru cât de frumos e.

Știi să recunoști un preț obscen de mare?

ASUS nu s-a lăsat mai prejos și a anunțat ROG Phone. Am mai scris în trecut că, odată cu apariția seriei ZenFone 5, pare că producătorul s-a maturizat.

Acum probabil caută o nișă de exploatat și, din fericire, are experiență și o poziție bună prin prisma diviziei ROG. Cei de la Asus par să-și fi făcut temele mai bine, așa că îți propun un Snapdragon 845 cu overclock și „cel mai rapid display AMOLED”, cu timp de răspuns de 1 ms.

Dacă te uiți pe spatele lui ROG Phone, ai să vezi că și ăsta are „design pentru gameri”, adică e urât, dar nu la fel de urât ca modelul de la Xiaomi.

O să-ți piară oricum orice dorință de a-ți cumpăra așa ceva când afli prețul. Telefonul, alături de accesoriul AeroActive Cooler, te va costa 5.500 de lei. E mult? Nici pe departe. Dacă vrei pachetul complet, cu cele șapte accesorii care vor fi disponibile, va trebui să plătești 10.000 de lei. Da, o sută dă milioane pentru un telefon de gaming.

Care mai dorește, care mai poftește

Telefonul de gaming de la Xiaomi.

Catalizatorul pentru acest articol a fost Samsung: ar avea în plan să intre în acest segment.

Nișa se formează, deși pare că nu e căutată de nimeni, iar producătorii care ar putea avea cu ce vor să prindă o bucată dintr-un tort care ar putea să se strice înainte să fie gustat. Poate că Samsung nu va face un smartphone urât pentru gameri, dar sigur îi va pune un preț care te va face să-ți reconsideri opțiunile, asta dacă te-ai gândit vreodată la un telefon de gaming.

[related]

Telefoanele de gaming sunt cât se poate de inutile. Dacă ai un telefon de top cu specificații similare te vei bucura cam de aceeași experiență de joc, fără lag, cu timpi de răspuns minimi și fără să prăjești ouă pe telefon la final de sesiune.

Te vei bucura și de alte lucruri, în același timp: o cameră foto performantă (Razer m-a dezamăgit la acest capitol și mi-e greu să cred că ceilalți vor avea ceva mai bun de zis), un design premium și elegant, dar și de niște bani buni rămași în buzunar după achiziție.

[readmore]

Sunt unii care sigur și-au cumpărat Razer Phone, vreo cinci dacă numeri review-urile lăsate pe ici, pe colo. Mai sunt vreo doi rătăciți care au comentat la Xiaomi și probabil vor mai fi alți câțiva care vor da o sută dă milioane pe un telefon de gaming cu accesorii. Nu neg, aș vrea tare mult să văd care-i treaba cu toate accesoriile și cu telefonul în sine, dar niciodată n-aș da atâția bani pe pachet.

Cam asta pare a fi nișa telefoanelor de gaming, într-o lume unde oamenii pot să facă aceleași lucruri pe telefoane premium, fără să mai dea bani în plus pentru exclusivitatea exclusivă.

Dacă e de telefon de gaming, nu trebuie să-ți fie rușine să-l scoți din buzunar.

Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.